• Actuele voorraden 100% rijklaar
 • Persoonlijke service
 • Zoek in alle artikelen
 • 0 € 0,00
  Betalen

E-bike kopen

Je kunt ze nauwelijks meer onderscheiden van de normale fiets. Zonder veel inspanning en een druppeltje zweet kom je snel aan op jouw plek van bestemming. Fietsen op een E-bike is lichter dan op een gewone fiets, dit dankzij de trapondersteuning. Er komt heel wat kijken bij het kopen van een E-bike. Er is tegenwoordig veel keus. Wij hebben alle belangrijke informatie verzameld die je goed op weg helpt om de E-bike te kiezen die het beste bij jou past. 

E-bike

Voordelen
Actieradius
Accu
Motor
Rijprogramma's en versnellingen
Checklist

 

Ga direct naar de nieuwe E-bike collectie


De voordelen van een elektrische fiets!

 • Kostenbesparend: brandstof wordt steeds duurder. Een E-bike kost slechts een paar cent per oplaadbeurt.
 • Gezond: je voelt je fitter en regelmatig fietsen zorgt voor minder ziekteverzuim.
 • Snel: met minder inspanning hogere snelheden haalbaar dan met een niet-elektrische fiets.
 • Beter voor het milieu: met een E-bike stoot je geen schadelijke stoffen uit, zoals CO2. Het is een een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer.
 • Populair: steeds meer mensen gaan voor een E-bike!

Actieradius

 De actieradius is de totale afstand die je kunt afleggen met een e-bike met een volle accu. De actieradius wordt door een aantal factoren bepaald.

 • Gewicht: daarmee bedoelen we het gewicht van zowel de fiets, de berijder als de bagage op de fiets. Hoe lager het gewicht hoe hoger de actieradius.
 • Bandenspanning: net zoals bij de normale fiets is de bandenspanning van groot belang. Zachte banden zorgen voor meer weerstand wat dus ten koste gaat van de actieradius.
 • Rijomstandigheden: de rijomstandigheden zoals bijvoorbeeld wind en het wegdek spelen ook een belangrijke rol. Fiets je in een heuvelachtig gebied, dan is je accu sneller leeg. 
 • De mate van ondersteuning: hoe meer ondersteuning je van de E-bike vraagt hoe korter de actieradius. 
 • Schakel op tijd en regelmatig: op deze manier fiets je efficiënter en kun je langer doen met een volle accu. Als je bijvoorbeeld weg fietst in een lage versnelling in combinatie met een lage trapondersteuning, dan verhoog je de actieradius.


Accu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De accu is een essentieel onderdeel van de E-bike. De plaats van de accu kan variëren. Een uitneembare accu heeft een aantal  voordelen: de accu kan overal worden opgeladen, handig wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Bijvoorbeeld wanneer je in  een appartement woont of op het werk de accu wilt opladen. Een accu die in het frame is verwerkt is vrijwel onzichtbaar. Een  voordeel hiervan is dat het gewicht laag en in het midden van de fiets zit. Nadeel van een niet uitneembare accu is dat de fiets altijd  bij het stopcontact opgeladen moet worden.

 • Onder bagagedrager, komt het vaakste voor (afb. 1)
 • Zijkant fiets (afb. 2)
 • Accu verwerkt in het frame, vast of uitneembaar (afb. 3)
accu bagagedrageraccu zijkantaccu frame

 

Motor

Die ondersteuning wordt geleverd door een motor. De plek van deze motor verschilt per merk en/of model elektrische fiets. De plek van de motor heeft veel invloed op het rijgedrag van de fiets. Het is dus belangrijk dat je diverse elektrische fietsen test om zo te kunnen besluiten wat de beste elektrische fiets voor jou is. De plaats van de motor is doorgaans afhankelijk van het gekozen versnellingssysteem. Als je kiest voor een gesloten kettingkast dan zit de motor in het voorwiel of in het midden bij de trapas.

Motor voorwiel

Een motor in het voorwiel zie je meestal in combinatie met een dichte kettingkast en een naafversnelling. Het voordeel van een dichte kettingkast is dat het minder onderhoud kost.  (afb. 1)

Motor achterwiel

Zit de motor in het achterwiel, dan is er geen plek voor een naafversnelling. De versnelling zit dan aan de buitenkant van het wiel (derailleur). De kettingkast is bovendien half open. Met de motor in het achterwiel heb je een directe aandrijving en dus altijd een duwtje in de rug. Deze E-bikes fietsen ook lekker licht als er weinig of geen trapondersteuning is. Nadeel is dat de E-bike meer onderhoud nodig heeft. De ketting dient vaker gesmeerd te worden. Dit systeem is directer, waardoor de elektrische fiets lichter fietst. (afb. 2)

Motor midden

Als de motor in het midden bij de trapas is gemonteerd dan zit het zwaartepunt laag bij de grond. Hierdoor fiets je extra stabiel en comfortabel. Bovendien fiets je ook zonder ondersteuning lekker licht, doordat er geen weerstand op het voor- of achterwiel zit. Nadeel: past niet op iedere fietsendrager. (afb. 3)

motor voorwielmotor achterwielmotor trapas

 

Rijprogramma's en versnellingen

Bij een e-bike spelen de versnellingen een andere rol dan op een gewone fiets. Op een elektrische fiets zitten namelijk ook rijprogramma’s of ondersteuningsstanden. Die rijprogramma’s bepalen de mate van trapondersteuning en dus hoe zwaar of licht je moet trappen.

Rijprogramma's

De meeste e-bikes hebben meerdere rijprogramma’s. Hierdoor kun je de mate van ondersteuning eenvoudig zelf instellen. Bij sommige fietsen kan de fietstechnicus de rijprogramma’s op maat voor je programmeren, waardoor je het meeste fietsplezier uit jouw e-bike haalt. De sportieve fietser kan bijvoorbeeld kiezen voor programma’s met lichte ondersteuning, om zo energiezuinig te rijden en veel actieradius uit hun fiets accu te halen. Wie juist veel ondersteuning nodig heeft, kan daarvoor de juiste, energie-intensievere programma’s laten instellen.

Versnellingen

Met de versnellingen kun je op een e-bike het aantal omwentelingen van uw benen bepalen. In een lage versnelling maken je benen meer omwentelingen dan in een hoge versnelling. Door regelmatig en tijdig te schakelen vergoot je bovendien de actieradius van je fiets. Er zijn in hoofdlijnen twee soorten versnellingen: de onderhoudsvrije naafversnelling en de lichtlopende derailleurversnelling.

 

Ga direct naar de nieuwe E-bike collectie