Historie van Fietscity

Fietscity is in 2008 opgericht als full-service franchise formule met als doel om de aangesloten ondernemers zoveel mogelijk te ontzorgen. Op dit moment zijn er 12 franchisenemers aangesloten. Fietscity is de enige full-service fietsretail franchiseformule in de tweewielerbranche. Aangesloten ondernemers worden ondersteund op het gebied van assortiment, inkoop, voorraadbeheer, distributie, automatisering, marketingcommunicatie en e-commerce. Op deze manier wordt de lokale ondernemer veel werk uit handen genomen, waardoor hij zich volop kan concentreren op het ‘echte’ werk: aankoophulp, advies en service verlenen, ofwel: aandacht en interesse. Fietscity houdt bovendien voorraad voor al haar ondernemers.

Hoe het ooit begon

In 1998 kwam Karel van Vuuren na diverse omzwervingen in buitendienstfuncties voor technische producten bij toeval in de fietsenwereld terecht. Met zijn toenmalige compagnon nam hij tweewielerbedrijf van Modderkolk in Apeldoorn over. Toentertijd een relatief kleine buurtwinkel. In de jaren daarna bouwde hij de onderneming uit tot de grootste fietsenwinkel van Apeldoorn.: Fietsplus Apeldoorn gevestigd aan de Laan van Westenenk. In 2005 werd deze winkel Nederlandse Fietsenwinkel van het Jaar! In de jaren daarna zag Karel de markt en met name de consument veranderen. Internet werd gemeengoed en Karel voorzag dat samenwerking op termijn de enige manier was om in de toekomst te overleven. Karel bouwde een formule met de daarbij behorende huisstijl, positionering en marketing: Fietscity. De kern van de formule is gebaseerd op de stelling ‘Bij Fietscity koop je een fiets die bij je past!’ 

In Enschede rolde Wim Landewé begin jaren ‘90 als vanzelf in de fietsen. Zijn opa startte in 1926 Landewé Fietsen. De winkel die Wim’s vader uitbouwde is nog steeds gevestigd in dezelfde straat op een steenworp afstand van waar Johan Landewé zijn onderneming startte. Wim was altijd in de werkplaats te vinden. In 1989 nam Wim min of meer noodgedwongen en een paar jaar eerder dan gepland de onderneming van zijn vader over. In 2000 opende Landewé Fietsen een nieuw bedrijfspand. In 2002 werd deze winkel Nederlandse Fietsenwinkel van het Jaar!

Met het oog op de veranderende markt en de toekomst besloot Wim in 2005 dat het anders moest. Hij zag de detaillisten uit het straatbeeld verdwijnen en daar kwamen formules voor terug. Wim voorzag dat samenwerking op gebied van inkoop en logistiek de toekomst heeft. ‘Alles zelf doen wordt te duur’ was zijn visie. In Henk Brama, fietsretailer in Borne, vond hij een medestander. Samen startten zij BLIC bv (Brama Landewé Inkoop Combinatie).

In 2008 bracht Karel vooraanstaande namen uit de fietsretail samen om medestanders te zoeken voor zijn formule. Uiteindelijk doel: met Fietscity een landelijk dekkend netwerk bouwen. Wim zat ook aan tafel en ze vonden elkaar in de gedachte om het beste van de twee initiatieven samen te voegen. Dit vormde de basis voor de huidige organisatie van Fietscity. De professionele werkwijze resulteert in effectiviteit en efficiëntie. Zorgvuldig en duurzaam hebben Karel en Wim gebouwd aan een professionele en stabiele organisatie die alles in zich heeft te groeien naar het marktleiderschap. 

Ons nieuwe 
magazine

Véél inspiratie
>>

 

Afspraakje

Onderhoud of reparatie nodig?

Prik een datum of bel ons

Proefrit

Eerst fietsen, dan kopen

Kom naar één 
van de 12 winkels